دریچه تکنولوژی اولین تماس با کاوشگر وویجر 2 از زمین پس از 11 ماه سرگردانی - ژوانا

کاوشگر وویجر ۲ اکنون بیش از ۴۴ سال است که حرکت در فضای بی‌کران جهان هستی را دنبال می‌کند. چند ماهی می‌شد که به‌دلیل برخی مشکلات فنی امکان فرمان‌دهی به این کاوشگر از زمین وجود نداشت. حالا اما با رفع مشکلات آنتن مخابراتی، امکان ارسال پیام به این فضاپیما مهیا شده و اولین دستور پس از ۱۱ ماه در روز ولنتاین توسط وویجر ۲ دریافت شد.

آنتن مخابراتی DSS 43 در نزدیکی کانبرا، پایتخت استرالیا، تنها آنتن بزرگ روی زمین است که به‌لطف موقعیت مناسب در نیم‌کره‌ی جنوبی زمین، اندازه و قدرتی که دارد می‌تواند با کاوشگر وویجر ۲ ارتباط برقرار کند. دهه‌ها از عمر برخی قطعات این آنتن مخابراتی ۴۹ ساله می‌گذرد و همین موضوع موجب شد تا بجای صرف هزینه‌ی نگه‌داری و تعمیرات، متخصصان به فکر ارتقای آن بیفتند.

از این رو برنامه‌ای دقیق تدوین شد تا شروع کار ارتقای سیستم در ماه مارس ۲۰۲۰ میلادی رقم بخورد و ضرب‌العجلی برای ماه فوریه ۲۰۲۱ (بهمن ماه) تعیین گردید. بدین شکل کاوشگر وویجر ۲ به مدت ۱۱ ماه از دسترس مرکز فرمان‌دهی خویش خارج می‌شد که این بیشترین مدت زمانی است که وویجر ۲ دستوری از زمین دریافت نکرده است.

البته در طول این مدت کاوشگر فضایی وویجر ۲ امکان ارسال پیام به زمین را داشت. اما عدم توانایی دستوردهی از زمین و نگرانی برخی از متخصصان نسبت به رها نگه داشتن کاوشگر در فضای میان‌ستاره‌ای، موجب شد در ماه اکتبر ۲۰۲۰ میلادی ارتباطی با وویجر ۲ برقرار شده و از پاسخ‌دهی کاوشگر اطمینان حاصل شود.

به گفته‌ی Glen Nagle، مدیر مراکز اطلاع رسانی و بازدیدکنندگان «مجتمع ارتباط فضایی عمیق کانبرا» که در واقع محل قرار گیری آنتن DSS 43 است، مبادله‌ی اطلاعات صورت گرفته میان آنتن و کاوشگر وویجر ۲ پس از اعمال تغییرات اساسی روی DSS 43 انجام گرفت اما تا آن زمان هنوز بروزرسانی‌ها به درستی کالیبره و راه‌اندازی نشده بودند.

بالاخره اما در بامداد روز شنبه، آنتن DSS 43 موفق شد پس از ۱۱ ماه اولین دستور را به کاوشگر وویجر ۲ ارسال نماید. این پیام دستوری کاوشگر را ملزم می‌سازد تا یک ساعت داخلی را بازنشانی کند؛ ساعتی که به گفته‌ی Nagle اگر بدون واکنشی از سمت زمین رها می‌ماند بزودی باید شاهد وارد شدن خودکار کاوشگر به حالت «Sleep Mode» می‌شدیم.

صبح امروز تیم مستقر در پایگاه فضایی کانبرا موفق به دریافت سیگنال تأیید از کاوشگر وویجر ۲ شدند که نشان می‌داد عمل بازنشانی تایمر با موفقیت انجام شده است. این خبر برای دانشمندان فعال در مأموریت وویجر ۲ بسیار خوش‌حال کننده بوده است چرا که در صورت وارد شدن کاوشگر به حالت خواب، بیدار کردن آن کار به مراتب سخت‌تری می‌شد!

VOYAGER2COMMAND.jpg

صفحه‌ی ناسا برای اعلام وضعیت وویجر ۲ می‌گوید این کاوشگر اکنون در فاصله‌ی ۱۸٫۸۰۰٫۰۲۲٫۰۰ کیلومتری زمین قرار دارد و با سرعت ۱۵٫۳۷ کیلومتر بر ثانیه به حرکت خود ادامه می‌دهد.

اگرچه هنوز هم پنج بخش از دستگاه‌های مختلف کاوشگر وویجر ۲ کار می‌کنند اما با وجود این که دستگاه Radioisotope Thermoelectric Generator (RTG) به عنوان تأمین کننده‌ی برق کاوشگر هرساله بخشی از عملکرد خود را از دست می‌دهد، ناسا مجبور است برای روشن نگه داشتن آن دستگاه‌های دیگری از کاوشگر را نیز به تدریج خاموش کند.

احتمال می‌رود سفر کاوشگر وویجر ۲ تا حوالی سال ۲۰۳۲ میلادی به پایان برسد و برای همیشه ارتباط ان با زمین قطع شود. سفری که تا آن زمان ۵۵ سال به طول انجامیده، چیزی بسیار فراتر از آنچه در ابتدا تصور می‌شد.

به این پست امتیاز دهید.
بازدید : 138 views بار دسته بندی : دسته‌بندی نشده تاريخ : 17 مارس 2021 به اشتراک بگذارید :
دیدگاه کاربران
    • دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
    • دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.

برچسب ها